ارزیابی روشهای دانش-مبنا در ارزش گذاری لایه های اطلاعاتی اکتشافی در gis
چكيده
ارزشگذاري يا وزندهي به فاكتورها و معيارها از مراحل مهم و حساس در بسياري از تجزيه و تحليلهاي لايه هاي اكتشافي در gis است. شناخت هر چه بيشتر روشهاي وزندهي و كارايي هر يك در تجزيه و تحليلهاي گوناگون به همراه نقاط قوت و ضعف آنهاگام مؤثري در انتخاب روشهاي بهينه وزندهي بوده و به تبع آن ميتوان نتايج پربارتر و دقيقتري را از اجراي تجزيه و تحليلهايgis انتظار داشت.مدیران اکتشاف می توانند از gis به منظور تلفيق لايه هاي اطلاعاتي و تهيه نقشه پتانسيل معدني به منظورتصميم گيري در مورد اولويتهاي اكتشافي آينده استفاده نمايند. روشهاي وزندهي به لايه هاي اطلاعاتي اكتشافي gis به دودسته روشهاي دانش- مبنا و داده- مبنا تقسيم ميشوند.
در این مقاله فنون برآورد وزن دانش - مبنادر كانون توجه قرار گرفته و چندين مورد از فنون قابل استفاده در وزن دهی به لایه های اطلاعاتی اکتشافی در gis وتحليلهاي تصميم چند معياري مورد بررسي و تحليل قرار گرفته اند. اين فنون مشتمل بر روشهاي رتبه بندي، درجه بندي، عددگذاري،ahp و دلفی می باشند.این روشها به لحاظ دقت،درجه سهولت براي استفاده، توافق نظر در ميان تصميم گيران و مباني نظري با يكديگر متفاوت ميباشند. با توجه به بررسيهاي انجام شده اگر در ايجاد وزنها دغدغه هاي اصلي در رابطه با جنبه سهولت براي استفاده، زمان و هزينه باشد يكي از روشهاي رتبه بندي و درجه بندی و اگر به امر دقت و مبانی نظری بیشتر بها داده شود از روش ahp مناسب تر است.ahpداراي قابليت استفاده از درخت تصميم گيري بوده و مباني تئوري آن نسبت به ساير روشهاي دانش- مبنا از استحكام بيشتري برخوردار است.روش دلفي در مواردي كه قوانين خاصي براي موضوع يا موضوعات موردنظر يافت نشده باشد، بسيار مفيد بوده و ميتواند از نظرات كارشناسان و به دور از تعاملات ميان فردي به بهترين شكل بهره برداري كند.
اصل مقاله
http://www.ncc.org.ir/_DouranPortal/...614_135231.pdf

آشنایی با مبانی آبهای زیرزمینی
آبهای زیرزمینی
یکی از ملزومات زندگی بشری آب است. بنابراین توجه به آب ونحوه بدست آوردن و کنترل وهدایت ومهار آن از دغدغه های انسان در طول تاریخ بوده است.زندگی گروه های اجتماعی و انتخاب محلهای پر آب نشانگر آشکار این موضوع می باشد. موضوع این مقاله بررسی اجمالی آبهای زیرزمینی میباشد .
آبهای زیرزمینی از منابع عمده و عظیم آب برای تامین نیاز های مختلف انسان از جمله نیازهای اولیه انسان شامل آشامیدن،شستشو ،پخت و پز و....گرفته تا نیازهای صنعتی و کشاورزی و غیره می باشد.
همچنین در انجام برخی فعالیتهای معدنی و عمرانی وجود آبهای زیرزمینی موجب بروز اشکال و جلوگیری از پیشرفت پروژه میشود که در این صورت نیاز به کنترل دارد.
از این رو جوامع به سوی علم و فن بررسی آبهای زیرزمینی روی آوردند و این موضوع برای آنها اهمیت ویژه ای پیدا کرد .پیشینه فنون برخورد با آبهای زیرزمینی را در دوران باستان دراکتشاف محل سفره آب، حفر چاه ها وقناتها و زهکشی اطراف سازه ها میتوان مشاهده نمود.

ادامه مطلب
ژئوفیزیک-مغناطیس سنجی
تعریف مغناطیس سنجی
يكي از متداولترين انواع برداشتهاي ژئوفيزيكي مغناطيس سنجي است. مغناطيس سنجها ميدان مغناطيسي زمين و عوارض باستان شناسي را كه گاهي اوقات در اطراف خود ميدان مغناطيسي دارند،اندازه مي گيرند.
مثلا اشياء آهني داراي ميدان مغناطيسي هستند و محدوده اي كه اين اشياء در آن دفن شده اند هم داراي ميدان مغناطيسي است. نهرها هم اين نوع ميدان مغناطيسي را نشان مي دهند. زيرا اين اشياء توسط خاك پوشيده شده اند و حداقل بخشي از خاك از ذرات مغناطيسي ساخته شده است.
مگنتومتر شبيه فلزياب و اندكي بزرگتر از آن است اما برخلاف مقاومت سنج وارد زمين نمي شود.
مغناطیس سنجی(مگنتومتری)

ادامه مطلب
انتخاب سرمته های الماسه مغزه گیر برای حفاریهای ژئوتکنیکی
شاخص سایش سورشار و مقاومت فشاری سنگ، به عنوان معیارهای انتخاب سرمته های الماسۀ مغزه گیراستفاده شده است
. در همین راستا، 53 مورد آزمایش سایش سورشار بر روی نمونه سنگهای گردآوری شده از پنج ساختگاه سد سازی و تونل سازی کشور انجام گردید. پس از بررسی ارتباط بین مقاومت فشاری تک محورۀ نمونه ها و شاخص سایش سورشار، طبق ه بندی اولیه ای برای سنگهای ایران صورت گرفت و از آن در انتخاب انواع سرمته های الماسۀ مغزه گیر،برای حفاری های ژئوتکنیکی ایران استفاده شد.
مقاله کامل:
http://up.iranblog.com/Files/017086376f4341208134.pdf

نفوذ استاندارد(spt)در مطالعات ژئوتکنیک
فایل دستور العمل:http://aminkeshavarz.ir/manuals/CODE224-SPT.pdf

جداره گذاری وسیمان کاری چاه های نفت وگاز
چاه نفت و گاز در واقع شبيه يك مخزن تحت فشار به همراه خط لوله اي مي باشد كه هيدروكربن ها را از مخزن به سطح مي كشاند. كاركرد مخزن تحت فشار بستگي به عملكرد لوله فولادي كه درون چاه قرار مي گيرد، دارد. اين لوله به نام لوله جداره گذاري مشهور است و تا پايان عمر چاه يكپارچگي چاه را تضمين مي كند. عمر متوسط يک چاه چهل سال يا بيشتر مي تواند باشد. به همين دليل، طراحي صحيح لوله جداره گذاري و در نظر گرفتن تمام نيروها و فاكتورهاي محيطي مربوطه اهميت حياتي دارد. جداره گذاري در زمان حفر چاه، تكميل و بهره برداري آن كاركردهاي مختلفي دارد. در يك چاه عميق، ممكن است دهها نوع جداره

ادامه مطلب
سیمانه کردن چاهها
سیمانه کردن چاهها بالاخص چاههای عمیق مثل چاههای اکتشافی نفت ،گاز،آب تقریبا بدون استثنا به دلایل متعددی صورت می گیرد. لوله محافظ (casing) اولیه به منظور اجتناب از روان شدن گل حفاری به خارج از چاه نیاز به سیمانه شدن دارد. و همچنین به منظور جلوگیری از ورود آبهای خالص طبقات مشرف به سطح زمین به داخل چاه فضای بین دیواره لوله سطحی محافظ و چاه به سیمانه شدن نیاز دارد . دیواره خارجی لوله محافظ میانی چاه برای کاهش تاثیر فشار غیر نرمال طبقات و زونهای ضعیف مثل شیل و رس سیمانه می شود و بالاخره لوله نهایی محافظ چاه برای جلوگیری از ورود سیالات طبقات به داخل چاه و جلوگیری از باطلاق شدن ته چاه سیمانه می شوند. ضمنا سیمانه کردن لوله های محافظ (پوشش جداری )چاه کلا موجب دوام بیشتر لوله ها و مانع سایش آنها در اثر سیالات موجود در طبقات می شود که معمولا در طبقات زیرین زمین بالاخص سنگ های رسوبی موجودند.
ترکیب اصلی سیمانهایی

ادامه مطلب
موارد استفاده سیال حفاری
واژه های سیال حفاری به آن دسته از سیالات اطلاق می شود که در عملیات حفاری و برای موارد ذیل استفاده می شود:
1-خنک،تمیز،شفاف کردن و جلا دادن، سر مته و لوله های حفاری
2- انتقال قطعات حفاری از ته چاه به سطح زمین
3- معلق نگهداشتن ذرات حفاری در فضای آنولوس به هنگام متوقف شدن جریان گل حفاری
4- کنترل فشار طبقات زیرین
5-پر کردن منافذ دیواره چاه در مواقع ضروری و جلوگیری از هدر رفتن بیش از حد آب .
بدون شک هیچ یک از انواع موجود سیالات حفاری ،

ادامه مطلب
اکتشافات مواد معدنی در ایران و جهان
اکتشاف مواد معدنی نقش بسیار مهمی در سرمایه گذاریهای کلان بخش معدن و صنایع معدنی دارد . توجه مسئولین وزارت صنایع و معادن و سازمان های تابعه به این امر در سال های اخیر موجب آغاز جنبشی در اکتشاف مواد معدنی کشور گردیده و بی تردید بخش اکتشاف کشور در حال تجربه و تحولی بزرگ است . که توجه و مراقبت از این جنبش بسیار با اهمیت است و مسئولیت آن بر عهده کلیه دست اندرکاران اکتشاف می باشد .
در سال 1380 با تشکیل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدن کشور ( IMIDRO( و همكاري آن سازمان طي سال 81 و 82 با سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور باعث شد تا اعتبارات بیشتری به امر اکتشاف مواد معدنی اختصاص یابد که باعث فعالیت گسترده تر سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و لذا بهره گیری بیشتر از شرکت های خصوصی در این زمینه گردید . چرا که قبل از آن به دلیل بالا بودن ریسک اکتشاف بخش خصوصی تمایل کافی برای پذیرش این ریسک را نداشت . البته توان بخش خصوصی در زمینه اکتشاف بسیار کم بود .
پذیرش خط اکتشاف توسط صندوق بیمه های معدنی از اقدامات بسیار مفید دولت و وزارت منابع و معادن است . همچنین ارایه تسهیلات اکتشافی از سوی سا زمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدن در ایران بخش خصوصی را نیز مایل به وارد شدن به این عرصه نمود .

ادامه مطلب
اكتشافات ژئو شيميايي سنگ ها
اكتشافات معدني روشهاي متعددي است كه به منظور حل يك يا چند شكل اكتشافي ، ابداع شده و توسعه يافته است .اين روش ها شامل اكتشافات چكشي ، اكتشافات ژئو فيزيكي ، دور سنجي و …… است . هر يك از اين روش ها مزايا و معايبي داردكه با توجه به نوع اكتشاف ، دقت اكتشاف ، محدوديت مكاني و زماني ، كسب حداكثر بازدهي با كمترين هزينه مورد استفاده قرار مي گيرند . ژئو شيمي اكتشافي بخشي از زمين شناسي اكتشافي نوين است كه داراي سه بخش اساسي نمونه برداري ، تجزيه نمونه ها و پردازش ، ارائه تفسير داده اي بدست آمده از تجزيه شيميايي نمونه هاي سنگ ، خاك ، آب ، گياه و هوا ست . امروز روشهاي اكتنشافات ژئوشيميايي بطور گسترده به عنوان ابزاري كار آمد در اكتشافات ناحيه اي و محلي بكار گرفته مي شوند . اين روش ها به علت صرفه اقتصادي ، سرعت در عمل و گستردگي مناطق تحت پوشش ازاهميت زيادي برخوردارند . ژئوشيمي اكتشافي و پي جويي هاي ژئوشيميايي در واقع كاربرد عملي قوانين ژئوشيمي محض روش هاي تجزيه مواد براي پيدا كردن كانساري منابع نفت وگاز است .
در كتاب هاي روسي

ادامه مطلب
کاربرد نمودارهای نگار تولید دربهره برداری از چاه های نفت
نمودارهای نگار تولید دسته ای از روشهای نمودار گیری و چاه پیمایی است که در یک چاه تولیدی یا تزریقی تکمیل شده رانده شده وهدف آنها بررسی رفتار و عملکرد سیال در چاه و نواحی اطراف آن است. در واقع برخلاف نمودارهای ارزیابی سازند که با قسمت سنگ مخزن سرو کار دارند و عمدتا سعی می شود،به کمک آنها بتوان پارامترهایی نظیر تخلخل،اشباع شدگی،شعاع صدمه دیدگی،ضخامت ناحیه تولیدی و لیتولوژی سازند را بدست آورد.در نمودارهای تولید ما با سیال مخزن سرو کار داریم و به ارزیابی جریان سیالات درون لوله تولید،بیرون لوله ویا حتی بطور مستقیم به ارزیابی نحوه تکمیل چاه می پردازیم.
در سالهای اخیر استفاده از plt شامل کاربردهایی از مراحل ابتدایی حفاری تا اخرین مراحل تولید چاه وتوسعه مخزن است.بیشترین کاربردهای رایج نمودارهای تولید عبارتند از:اندازه گیری پروفایل جریان چاه،تشخیص مشکلات مکانیکی چاه،ارزیابی کیفیت تکمیل چاه،تعیین وضعیت مخزن،ارزیابی تاثیر عملیات انگیزش چاه،تعیین زونهای تولیدی.
فایل PDFمقاله:
http://ekteshaf.nioc.ir/50/pdf/50-13.pdf

انرژي زمين گرمايي، کاربردها و مزيت هاي آن در ايران
ترجمه و تالیف: دکتر محمد مهدی حسین زاده راحله افشار
ژئوترمال از کلمه ی یونانی "ژئو" به معنی زمین، و (ترمال) به معنی گرما و گرمایی گرفته شده است. بنابراین، انرژی ژئوترمال به معنای (انرژی زمین گرمایی) یا انرژی با منشا درونی زمین است. این انرژی، به شکل گرمای محسوس، از بخش درونی زمین است. این انرژی، به شکل گرمای محسوس، از بخش درونی زمین منشا می گیرد و این انرژی در سنگ ها و آب های موجود در شکاف ها و منافذ داخل سنگ در پوسته ی زمین وجود دارد. مشاهدات به عمل آمده از معادن عمیق و چاه های حفاری شده نشان می دهد که درجه ی حرارت سنگ ها به طور پیوسته با عمق زمین افزایش می یابد، هر چند نرخ افزایش درجه ی حرارت ثابت نیست. با این روند، درجه ی حرارت در قسمت بالایی جبه به مقادیر بالایی می رسد و سنگ ها در این قسمت به نقطه ی ذوب خود نزدیک می شوند.
منشا این گرما در پوسته و

ادامه مطلب
مطالعات ژئوفیزیکی به منظور اکتشاف منابع انرژی زمین گرمایی در سبلان
چکیده
ایران یکی از کشورهایی است که بر روی کمربند جهانی انرزی زمین گرمایی واقع شده ودارا یپتانسیل بالایی از نظر انرژی زمین گرمایی است.اکتشافات اولیه انرژی زمین گرمایی در منطقه سبلان در سال 1975 توسط شرکت برق ایتالیا(انل)و وزارت نیرو آغاز گردید.پس از گذشت 15 سال از نتایج اولیه این مطالعات،معاونت انرژی وزارت نیرو فعالیتهای تازه ای رادر ارتباط با اکتشافات انرژی زمین گرمایی در ایران اغاز نمود.شاخصترین فعالیتهای انجام یافته در این ارتباط،عقد قرار داد با شرکت نیوزیلندی kml به منظور مطالعات ژئوفیزیکی تکمیلی در منطقه سبلان است.پردازش اولیه داده های بدست امده و بررسی مقاومت الکتریکی در اعماق مختلف حاکی از وجود ناهنجاریهای مقاومت الکتریکی بوده که این خود نشانه وجود آبهای گرم در عمق می باشد.
مقاله PDF:
http://irannec.com/files/site1/pages/articles_2/Mabahese_Rahbordi_Energy/9.pdf

ژئو فیزیک-لرزه نگاری(انعکاسی)
روش کار روش انعکاسي لرزه اي
روش انعکاس لرزه اي با امواج صوتي شناور کار ميکند. اين امواج در مرز بين انواع مختلف سنگها توليد ميشود. انعکاسهاي ثبت شده به صورت خطوط سياهرنگ در در مقطع لرزه اي به نمايش در مي آيند. مقطع لرزه اي مشابه مقاطع زمين شناسي رسم ميشود، اما نيازمند تفسير ميباشد.

ادامه مطلب
ژئوفیزیک-لرزه نگاری(انکساری)
انکسار لرزه اي حرکت امواج صوتي در محيط بالايي و در سطح مشترک لايه هاست. امواج صوتي مانند امواج سبک، از قانون انکسار اسنل تبعيت ميکند.
اکتشافات انکسار لرزه اي معمولاً

ادامه مطلب
دستگاه ترامتر "SAS 4000 "
مدل دستگاه:SAS 4000
ساخت شرکت :ABEM
کاربرد این دستگاه در روشهای ژئو الکتریک است.
تونائیهای این دستگاه:
- دارای قابلیت IP و سنجنده رسانایی است . لذا این دستگاه می تواند موادی را که رسانایی مشابه ولی با IP های متفاوت دارند را از هم تشخیص دهد .
- دارای دقت بالا تا حدود 24 bit
- دارای سرعتی تا حدود 140 dB
- دارای حافظه بسیار بالا که می تواند هزاران هزار اندازه گیری را در حافظه اش جا دهد
- سیستمی با قابلیت کنترل کامپیوترهای خارجی
- با قابلیت کار کردن آسان و دارای صفحه نمایش LCD بزرگ
- ظرفیت اجرایی بالا با چهار کانال داخلی
- دارای قابلیت Time Domain یعنی اندازه گیری الکتریسیته در مدت تعیین شده توسط کاربر
- برای استفاده در الکترودهای چند تایی


ادامه مطلب
لرزه نگاری سه بعدی به روش obc در بخش کم عمق دریایی
در این مقاله پس از معرفی مختصر برداشت لرزه ای به روش OBC ،بکار گیری این روش در لرزه نگاری سه بعدی میادین نفتی هندیجان-بهرگانسر واقع شده در شمال غربی خلیج فارس،شرح داده شده است.در این روش عملیات برداشت لرزه ای با استفاده از کابلهای گیرنده پهن شده در کف دریا،انجام میگیرد به طوریکه در این کابلها از گیرنده های چند مولفه ای جهت ثبت امواج یا سیگنالهای سرعت و فشاری استفاده میشود.این گیرنده ها میتوانند تک مولفه ای،دو مولفه ای یا حتی چهار مولفه ای جهت ثبت امواج برشی باشند.معمولا در منطقی که عمق آب بیش از 15 متر باشد از گیرنده های دو مولف های استفاده میشود که با تجمیع (Summation)داده های این دو گیرنده(هیدروفون و ژئوفون)در هر کانال داده های لرزه ای با کیفیت تفکیک پذیری بالا،دارای باند فرکانسی بالا و دامنه بیشتر،با حذف نویز های حاصل از امواج تکراری در ستون آب و نویز های محیطی بدست می آید.
در این پروژه با توجه یه اینکه بیشترین ستون آب یا عمق دریا در میادین مذکور حدود 15 متربوده است،از کابلهای گیرنده تک مولفه ای(هیدروفن) استفاده گردیده است .بررسی مقاطع برانبارش لرزه ای و برش زمانی تهیه شده از داده های لرزه ای سه بعدی این عملیات برداشت کیفیت بالای داده های برداشت شده را نشان میدهد.
فایل pdf مقاله:
http://ekteshaf.nioc.ir/52/pdf/52-14.pdf

بررسی آلودگی زیست محیطی ناشی از باطله های معدنی وارزیابی آنها با استفاده از روشهای ژئو فیزیکی
چکیده
باطله های همراه با مواد معدنی باارزش در سنگهای معدنی استخراج شده که در طی مراحل مختلف خردایش و پرعیار سازی جدا می گردند، معمولا در محلی کم و بیش نزدیک به معدن یا کارخانه فرآوری انباشته می شوند. محلولهای نشتی حاصل را این باطله ها که دارای ترکیبات شیمیایی مختلفی می باشند، به عنوان یک منبع مهو آلودگی خاک وآب زیرزمینی محسوب می شوند. عوامل مختلف از جمله ریزشهای جوی، سبب می شوند تا محلولهای آلوده بیشتری به زیر سطح زمین نفوذ کرده و در نتیجه آلودگی زیرزمینی، شدت و گسترش بیشتری یابد. در سالهای اخیر، روشهای ژئوفیزیکی خصوصا روشهای الکتریکی به طور موفقیت آمیزی در بررسیهای زیست محیطی ناشی از باطله های معدنی، مورد استفاده قرار گرفته اند. سرعت بالا، کاهش قابل توجه هزینه ها و غیر تهاجمی بودن این روشها، از مهمترین مزایای آنهاست. با بررسیهای ژئوفیزیکی با استفاده از روشهای الکتریکی در محل انباشت باطله ها و یا در اطراف آنها می توان شدت، وسعت و گسترش یا محدوده جانبی آلودگی زیرزمینی و با استفاده از روش سونداژزنی می توان گسترش عمقی و ضخامت آن را تعیین کرد . همچنین به کمک این روش می توان فصل مشترک منطقه آلوده را از غیرآلوده در زیر سطح زمین، مشخص کرد . در این مقاله، توانایی و کاربرد روشهای الکتریکی و به ویژه روش ژئوالکتریک، در بررسی و حل بخشی از مسائل زیست محیطی ناشی از آلودگیهای حاصل از باطله های معدنی ارائه شده است .

ادامه مطلب
تاریخچه اکتشاف نفت
اکتشاف نفت پیشینه ای طولانی دارد.انجیل اشاره های بسیاری به استفاده ازقیر یا آسفالت جمع آوری شده از تراوشهای طبیعی دارد که این تراوشها در خاور میانه به فراوانی یافت می شود . هرودت در نوشته های خود (درسال 450 پیش از میلاد ) ، تراوشهای نفتی در کارتاژ (تونس) و جزیره زاکینتوس یونان را شرح می دهد . وی جزئیاتی نیز درباره استخراج نفت از چاههای حوالی آردیکا (نام محلی در شوش قدیم در عهد هخامنشیان ) در ایران کنونی ارائه می کند . قاعدتا این چاهها چندان ژرف نبوده اند ، چرا که سیال توسط یک مشک متصل به انتهای یک تیر چوبی بلند ، استخراج می شد . همزمان، از این چاهها نفت ، نمک و قیر تولید می شد . در هزاره اول پیش از میلاد ، نفت و آسفالت ، دربسیاری از نقاط جهان از تراوشهای طبیعی به دست می آمد.
کاربردهای اولیه نفت

ادامه مطلب
انواع سیالات حفاری
سیالات حفاری عمدتا عبارتند از : 1-گازها 2-مایعات3- گل حفاری 4- امولوسیون هیدروکربن های نفتی در آب و یا آب در هیدرو کربن های نفتی 5- ترکیبی از دو نوع سیال حفاری.
1- گازها
گازهایی که به عنوان سیال حفاری از آنها استفاده می شود عبارتند از هوا،گاز متان، نیتروژن و دی اکسید کربن . استفاده از گاز متان به دلیل میلی که به ترکیب با هوا وتولید انفجار دارد استفاده اش محدود است . امکان به کار گیری نیتروژن و دی اکسید کربن در حال بررسی و تحقیق است که نتایج اولیه به دست آمده در مورد این دو گاز ، امیدوار کننده نیست. تنها گازی که در عمل از آن استفاده می شود و هوا است هوا ارزان سبک و بهترین تمیز کننده است ضمن آنکه به دیواره ی چاه نیز آسیب نمی رساند. اما در همه موارد حفاری نمی توان از هوا استفاده کرد که اهم دلایل آن عبارتند از :

ادامه مطلب
تحلیل و مدلسازی داده های ژئوفیزیکی (IP,Rs,M) درمحل اندیس معدنی مس سوناجیل
چکیده
مطالعات ژئو فیزیکی به سه روش مغناطیس سنجی (M)،مقاومت ویژه ظاهری (Rs) و بار پذیریدر منطقه سوناجیل، واقع در 15 کیلومتری شرق شهرستان هریس در استان آذربایجان شرقی و در محدو ده ای به ابعاد 800*2300 متر مربع انجام شده است. واحدهای سنگی موجود در منطقه شامل توف و اندزیت می باشد که در اکثر قسمتها بشدت دگرسان شده اند.مطالعات اولیه تیپ احتمالی کانی سازی را مس پورفیری تشخیص داده است. جهت بررسی پدیده های ساختمانی و یا توده های نفوذی که میتوانند منشا کانی سازی باشند از روش مغناطیسی استفاده شده است. به این ترتیب در سه بخش، مناطقی با شدت میدان بالا تشخیص داده شد که احتمالا در ارتباط توده هایی از جنس آندزیت می باشد.جهت بررسی شکل و موقعیت پدیده های ساختمانی و توده های نفوذی روش دیکانولوشن اولر مورد استفاده قرار گرفت. مطالعات ژئو الکتریک با آرایش الکترودی مستطیلی در کل منطقه وبا آرایش دو قطبی - دوقطبی بر روی بی هنجاریهای بدست آمده از مرحله اول صورت گرفته است. از تکنیکهای آمار کلاسیک برای تشخیص حد آستانه ای در داده های بار پذیری و از ضریب همبستگی جهت پی بردن به ارتباط دو متغیر بار پذیری و مقاومت ویژه ظاهری استفاده گردید.آنگاه عملیات مدل سازی وارون سازی به روش هموار جهت پردازش داده های ژئو الکتریک بکار رفت.در نهایت با توجه به بی هنجاریهای بدست آمده از روشهای ژئو فیزیکی نقاطی جهت عملیات حفاری پیشنهاد شد.
http://www.sid.ir/fa/VEWSSID/J_pdf/52613840209.pdf

انواع روشهای ژئو فیزیکی در اکتشافات ژئو تکنیکی
اطلاعات اولیه
در اکتشافات ژئوفیزیکی برخی از مهمترین خواص فیزیکی زمین توسط ابزارهای ویژه اندازه گیری شده و با تفسیر نتایج حاصله ، شرایط زیر زمین استنتاج میشود. خواصی از سنگها که در اکتشافات ژئوفیزیکی ، سنجیده میشوند، معمولا شامل کشسانی (الاستیته) ، هدایت الکتریکی ، هدایت حرارتی ، چگالی ، خاصیت مغناطیسی و رادیواکتیویته است.
در اکتشافات ژئوفیزیکی معمولا به دنبال یک ناهنجاری یا به زبانی انحراف از مشخصات یکنواخت زمین شناسی هستیم. تغییر ناگهانی در جنس مواد ، برخورد به یک گسل یا یک منطقه خرد شده یا لایههای آبدار میتوانند ناهنجاریهایی نسبت به شرایط طبیعی به حساب آیند. باید توجه داشت که هر چه ناهنجاری مورد بررسی نسبت به دستگاههای اندازه گیری دور تر قرار گرفته باشد، تاثیر آن ضعیف تر میشود.

ادامه مطلب
آشنايي با مباني چاه نگاري ـ نگار هاي الکتريکي، هسته اي، صوتي، الکترومغناطيسي، دما
● واژگان
▪ مقاومت ويژه الکتريکي:
ميزان مقاومت مواد در برابر جريان الکتريسيته (حرکت الکترون) در درون آن است. با بدست آوردن مقاومت ويژه مي توان برخي از اين خواص را شناسايي کرد. مقاومت ويژه الکتريکي مبناي محاسبه ميزان شوري سيال است. نوعي از مقاومت ويژه که در ادامه به آن پرداخته شده است، مبناي محاسبه تحرک پذيري سيال واقع مي شود. همچنين تشخيص نوع و حجم سيال درون سازند و پارامتر هاي مهم ديگري از طريق محاسبه مقاومت ويژه امکان پذير است.
▪ «گل کبره» و «filtrerاي گل»:

ادامه مطلب
جيآياس چیست؟
چكيده
پيچيدگي، تنوع وحجم انبوه اطلاعات جغرافيايي ازيك سو و تواناييهاي رايانه درعرصه اطلاعات ازسوي ديگر، فلسفه وجودي سيستمهاي اطلاعات جغرافيايي(جيآياس) را تبيين ميكند.
ازآنجاكه بخش عمده اطلاعات علوم زمين موجود در پايگاههاي مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران، شامل اطلاعات مكاني وتشريحي است، مناسب ورود به سيستمهاي اطلاعات جغرافيايي ميباشد وميتوان اين اطلاعات را آماده استفاده در اين سيستمها نمود. پژوهش حاضر با اين ديدگاه و با هدف بررسي كاربرد جيآياس در ساماندهي مدارك علوم زمين موجود در مركزانجام شده است. در راستاي رسيدن به اين هدف، پس ازگردآوري كليه اطلاعات توصيفي ومكاني مورد نياز مرتبط با علوم زمين از پايگاههاي مركز،كار تفكيك،كنترل، دستهبندي وكدگذاري آنها براي ورود به سيستم اطلاعات جغرافيايي انجام شد. به منظور ايجادپايگاهي از اطلاعات فوق، با مجموعه دادهها، لايههاي اطلاعاتي مربوطه تشكيل شد وبه منظور نمايش، تشريح و انجام تحليلهاي لازم بر روي دادهها، مورد استفاده واقع گرديد.

ادامه مطلب
بيوتكنولوژي به عنوان فنوني كه از ميكروارگانيسم ها و يا بخشي از سلول براي دسترسي به بعضي از اهداف صنعتي و بهداشتي و زيست محيطي استفاده مي كند، تعريف شده است. در صنايع معدني و متالوژي نياز روز افزون به مواد اوليه و كاهش ذخاير معدني پرعيار ، ضرورت مصرف بهينه انرژي در رعايت دقيق معيار هاي زيست محيطي ، كاربرد روش هاي جديد ، ايجاد تحول در صنايع معدني و متالوژي را ضروري كرده است. همچنين توسعه فن آوري هاي جديد براي فرآوري منابع كم عيار و يا منابعي كه روش هاي معمول كارايي لازم را براي آنها نداشته و يا ملاحظات اقتصادي امكان استفاده از آنها را نمي دهد.
ميكروارگانيسم ها جهت سوخت و ساز و انجام فرايند هاي حياتي خود از منابع آلي و معدني موجود در محيط تغذيه مي كنند. از اين رو واكنش هاي مختلف شيميايي ، شيمي فيزيكي را در شرايط مختلف طبيعي و يا مصنوعي تحت تاثير خود قرار مي دهند. كاربرد مثبت واكنش هاي متابوليكي موجودات زنده در زمينه فرآوري مواد معدني و استخراج فلزات قلمرو جديدي است كه تحقيقات پيرامون آن بيشتر در بخش هاي بيوتكنولوژي و ميكرو بيولوژي انجام مي گيرد. برخي كاربردها مانندبهبود بازدهي و فرايندهاي اكسيده و حل كردن كاني هاي كم عيار سولفيدي و كانسنگ هاي طلا و يا اورانيوم ، امروزه در مقياس صنعتي استفاده مي شوند.

ادامه مطلب
ازلحاظ نظري، اين روش را مي توان براي جدايش کاني هاي هر کانسنگي در شرايط خاص بکار برد. ذرات کاني بايد به اندازه کافي کوچک باشند تا بتوانند توسط حبابهاب هوا حمل شوند ونيز کانيهاي مختلف بايد ازهم جداشده باشند. (توجه:ذرات کوچکتر از ده ويا بيست ميکرون نرمه اند). کارايي روش فلوتاسيون براي ذرات نرمه بسيار محدود است. شرط لازم براي فرايند فلوتاسيون،اتصال ذرات کاني به حبابهاي هوا است به نحوي که بتوانند همراه با حبابهاب هوا به سطح گلاب،جايي که بتوان آنها را جدا وجمع آوري نمود،انتقال يابند.
◄ مراحل فلوتاسيون:

ادامه مطلب
محاسبه انرژی در آسیابهای گلوله ای خشک
در یک کارخانه سیمان مهمترین، پرهزینه ترین و گران قیمت ترین آیتم، انرژی می باشد. در حدود ۶۰% از مصرف انرژی الکتریکی در یک کارخانه سیمان مربوط به آسیاب کردن مواد خام و کلینکر (طبق اطلاعات مجله Zhang در سال ۱۹۸۸) می شود. تولید سالیانه سیمان تقریباً ۶/۱ بیلیون تن در سال است و پروسه آسیاب کردن نزدیک به ۲% از تولیدات انرژی را در کل جهان به خودش اختصاص داده است (مجله Norholm در سال ۱۹۹۵). آسیاب کردن کلینکر از قدیم الایام به وسیله آسیاب های گلوله ای انجام شده است، به طوری که می تواند مدار باز یا مدار بسته همراه با یک کلاسیفایر هوا باشد. انتخاب و طراحی یک آسیاب مناسب جهت کاری خاص خیلی زمان بر و مشکل است، به دلیل این که دارای خرج و هزینه عملیاتی زیاد می باشد. حدود ۵۰ سال است که برای انتخاب آسیاب گلوله ای در هر دو قسمت صنعت سیمان و معدن، از روش Bond استفاده شده است. که این اساساً به تعیین قابلیت آسیاب شوندگی مواد در آسیاب آزمایشگاهی مخصوص، متکی می باشد. بعداً استفاده از معادلات تجربی به وسیله Bond توسعه پیدا کرد و نهایتاً با تجدید نظرهای جزئی آقای Rowland اندازه آسیاب مشخص شد.
(در سال ۱۹۸۵ توسط Rowland و Napier Munn و به هر صورت در سال ۱۹۹۶ توسط دیگران و در نهایت توسط Man در سال ۲۰۰۰).
یک بار دیگر اندازه و بار آسیاب مشخص شد، انرژی مصرف شده برای آسیاب مفروض با استفاده از معادله ۱ به شرح ذیل محاسبه می گردد.

ادامه مطلب
سپراتورهای مغناطیسی خشک
مقدمه
رشد صعودی اقتصاد چین در دو دهه اخیر و همچنین آماده شدن برای المپیک پکن،انواع ساخت و ساز و صنایع استفاده از فولاد را با خود به همراه آورد،مانند ساختمان سازی ،پل سازی ،خودرو سازی ،بدنه دستگاهها و وسایل و.....
در نتیجه نیاز این کشور به ماده اولیه (خام)تهیه فولاد که همان سنگ آهن است بشدت افزایش پیدا کرد.که نتیجه آن افزایش تقاضای سنگ آهن از کشورهای دارای منابع سنگ آهن ،و به دنبال آن افزایش قیمت سنگ آهن و در نهایت رونق کسب و کارو بازار سنگ آهن شد. در این میان کشور ما ایران هم که از کشورهای غنی منابع سنگ آهن در منطقه می باشد از این قضیه مستثنا نشد و جوش وخروش عظیمی در زمینه بازار سنگ آهن کشور بوجود آمد به طوری که خریداران خارجی هم به جمع خریداران سنگ آهن معادن ایران که عمدتا ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه(کنسانتره) بودند پیوستند .البته هجوم سیل خریداران خارجی بدلیل حسن تدبیر مسولین نبود بلکه خود خارجیها(عمدتا چینیها)بودند که به این کار رونق دادند.
سنگ آهن برای اینکه آماده استفاده و

ادامه مطلب
آسیا های گلوله ای ( Ball Mill )
این آسیاب معمولا به شکل استوانه است که در آن حجم معینی گلوله فولادی یا سرامیکی با سایز مشخص وجود دارد. کل حجم این استوانه توسط موتور و گیربکس بسیار قدرتمند حول یک محور به چرخش در میآید و در اثر غلطیدن و برخورد این گلولهها به روی مواد اولیه آنها را به صورت پودر تبدیل میکند.
از اين نوع آسياب در توليد پودرهاي ميكرونيزه(خشك و مايع) با مشهاي مختلف جهت استفاده در صنايعي مانند رنگسازي- كاشيسازي- داروسازي و غيره استفاده میگردد. از محاسن بزرگ این آسیاب توليد پودر ميكرونيزه با مش يكدست ميباشد. این مزیت دستگاه باعث شده در صنایعی مانند سیمان، داروسازی، رنگسازی و لعاب کاری بیشترین و بهترین استفاده را داشته باشد.
آسياب گلولهاي يا بالميل در دو نوع خشك ( داراي ورودي و خروجي همزمان ) و نوع مايع ( ظرف بسته ) ساخته ميشود .
در نمونه خشك مواد اوليه

ادامه مطلب
انواع سنگ شکن
برای ورود به آسیابهای مواد خام را انجام میدهند: انواع سنگ شکن:
الف:سنگ شكن هاي متحرك(MOBILE CRUSHER)
ب:سنگ شكن هاي ثابت(STATIONARY CRUSHER)
انواع سنگ شكن هاي مورد استفاده در سيمان عبارت اند از:
سنگ شكن فكي ، مخروطي ، ضربه اي ، چكشي و استوانه اي كه نوع كاربرد هريك بستگي به جنس مواد دارد.سنگ شكن هاي ثابت در ابتداي خط توليد قرار دارد. مواد اوليه به وسيله كاميون در داخل قيف اين سنگ شكن ها تخليه مي شوند و بعد از خرد شدن به وسيله نوار نقاله راهي سالن ذخيره مي شوند.
انواع سنگ شکن ثابت :

ادامه مطلب
کانه آرایی
کلیات
کانه آرایی عبارتست از مجموعه عملیاتی که بر روی یک ماده معدنی پس از استخراج انجام می شود تا آن را قابل مصرف کند. این واژه به نامهای دیگری از جمله پرعیار کردن و یا تغلیظ مواد معدنی نیز شناخته می شود. هر ماده معدنی که به طور اقتصادی قابل بهره برداری باشد، کانه نامیده می شود. هر کانه متشکل از تعدادی کانی است که حداقل یکی از آنها کانی با ارزش موجود در ماده معدنی است و در حقیقت ماده معدنی برای دستیابی به آن کانی استخراج می شود. سایر کانی های متشکله ماده معدنی گانگ نامیده می شوند.
هدف از عملیات کانه آرایی در بیشتر موارد، جدا کردن کانی یا کانی های با ارزش از گانگ است. کانه استخراج شده در شروع عملیات کانه آرایی خوراک نامیده می شود. پس از مجموعه عملیات کانه آرایی، محصولی به نام کنسانتره یا محصول آراسته تولید می شود. که مشخصات فنی آن توسط مصرف کننده مشخص شده است. این مشخصات شامل عیار، دانه بندی، نوع و مقدار سایر کانی های همراه، میزان رطوبت و غیره است.

ادامه مطلب
مقدمه
امروزه روشهای مختلفی جهت حفر انواع تونل وجود دارد.برحسب شرایط اعم اززمین شناسی، نوع کاربری تونل، سطح مقطع تونل، میزان پیشروی، میزان سرمایه مورد نیاز، مدت انجام پروژه و مهمتر ازهمه نوع سنگ در انتخاب روش موثر است.انوااع روش حفر تونل عبارتند از:
(BLASTING) --حفر تونل به روش سنتی یا آتشباری
(TBM)--حفر تونل به کمک ماشینهای تمام مقطع
)ROAD HEADER--حفر تونل به کمک ماشینهای بازویی(
(SHIELD TUNNELING)--حفر تونل به کمک سپر
(CUT and COVER)--حفر تونل به کمک کند وپوش
به روش جت و برش آب
حفر تونل با استفاده از اشعه
حفر تونل با استفاده از حیوانات خاکی از قبیل کرمهای خاک خور
تاریخچه تونل سازی و سازههای زیر زمینی
همچنین کاربرد آنها دامنه گستردهای از طاق زدن بر روی قبرها تا انتقال آب و یا گذرگاههایی جهت رفت و آمد را شامل می شد. کاربردهای نظامی تونلها ، به ویژه از جهت بالابردن توان گریز یا راههایی جهت یورش به قرارگاهها و قلعه های دشمن ، ازدیگر جنبه های مهم کاربرد تونلها در تمدن های اولیه بود. تونل سازی همزمان با انقلاب صنعتی، به ویژه به منظور حمل و نقل ، تحرک قابل ملاحظه ای یافت. تونلسازی به گسترش و پیشرفت کانال سازی کمک کرد و این امر در توسعه صنعت به ویژه در قرون 18 و 19 میلادی در انگلستان سهم بسزایی داشت. کانالها یکی از پایه های انقلاب صنعتی بودند وتوانستند در مقیاس بسیار بزرگ هزینههای حمل و نقل را کاهش دهند. تونل مال پاس با طول 157 متر برروی کانال دومیدی در جنوب فرانسه اولین تونلی بود که در دورههای مدرن در سال 1681 ساخته شد. همچنین اولین تونل ساخته شده با کاربرد حفاری و انفجار باروت بود. در انگلستان، قرن 18 نیز جیمز بریندلی از خانواده ای مزرعه دار با نظارت بر طراحی و ساخت بیش از 580 کیلومتر کانال و تعدادی تونل به عنوان پدر کانال و تونل های کانالی ملقب شد. وی در سال 1759 با ساخت یک کانال به طول 16 کیلومتر مجموعه معدن زغال دوک بریدجواتر را به شهر منچستر متصل نمود. اثر اقتصادی تکمیل این کانال نصف شدن قیمت زغال در شهر و ایجاد یک انحصار واقعی برای معدن مذکور بود. در اوایل قرن نوزدهم به منظور عبور از قسمتهای پایین دست رودخانه تایمز هیچ سازه ای موجود نبود و 3700 عابر مجبور بودند با طی یک راه انحرافی 3 کیلو متری با قایق مسیر روترهایت به ویپنیگ را طی کنند. اقدام به ساخت یک تونل نیز به دلیل ریزشی بودن ومناسب نبودن رسوبات کف رودخانه متوقف شد. تا اینکه در حدود سال 1820 فردی بنام مارک ایرامبارد برونل از فرانسه ایده استفاده از سپر را مطرح نمود و در سال 1825 کار احداث تونل بین روترهایت و ویپنیگ را آغاز و علی رغم جاری شدن چند نوبت سیل در سال 1843 آن را باز گشایی نمود. این تونل تامس نام گرفته و اولین تونل زیر آبی بود که بدون هر گونه رودخانه انحرافی حفر شد. در دیگر موارد تونلهای زهکشی بزرگ ، نظیر تونلی با طول 7 کیلو متر در هیل کارن انگلستان ، اهمیت زیادی در توسعه صنعت معدنکاری داشتهاند. البته بررسی تاریخچه پیشرفت در روش ها و تکنیک ها و به عبارتی در هنر تونل سازی نشانگر این مطلب است که مانند بسیاری دیگر از علوم و فنون بیشتر رشد این هنردر قرن گذشته صورت گرفته و تا حال نیز ادامه دارد. ویژگی های فضاهای زیرزمینی و نمونه های بارز آنها هم اکنون در زمینه های مختلف کاربرد تونلها ، مزایای متفاوت و گوناگونی را بر می شمرند. از آن جمله ویلت، استفاده فزاینده فعلی از فضاهای زیر زمینی را به دلایل زیر رو به افزایش دانسته است.

ادامه مطلب
تونل های مترو شیراز:
طرح فاز یک متروی شیراز به طول تقریبی 24 کیلومتر شامل سه قسمت عمیق،نیمه عمیق و روسطحی بسته به شرایط زمین شناسی پروژه می باشدکه قطعه تونل های عمیق آن بطول تقریبا 15 کیلومتر در محیط آبرفتی،زیر سطح ایستابی در حال حفاری می باشد.حفاری این تونل توسط دو دستگاه حفاری TBM سپردار به روش فشارتعادلی زمین (EPB) به صورت دو تونل دوقلو به قطر حفاری 6.88 متر و قطر مفید تمام شده 6 متر در حال انجام می باشد.نگهداری دایمی این تونل ها توسط قطعات پیش ساخته بتنی به نام سگمنت و با آرایش 1+2+2+1 می باشد.اتصال رینگ به رینگ این سگمنت ها (Segment) توسط قطعاتی با جنس پلاستیک فشرده به نام داول (dowel) و اتصال سگمنت به سگمنت در هر رینگ توسط قطعاتی به نام راد (Rod) صورت می پذیرد.دستگاه های TBM متروی شیراز در مهرماه سال 83 در ایستگاه یک با نصب سازه تکیه گاهی (Push Frame) شروع به حرکت نموده و پس از طی 800 متر وارد شفت ایستگاه دو شدند.این دستگاه ها باید مسافت 100 متر ایستگاه دو را بصورت روباز روی بستر بتنی (Cradle) عبور می کردند.باتوجه به مشکلات فراوان گذر این دستگاه ها در محیط های باز و شرایط اقتصادی و شرایط خاص تعمیرات دستگاه،در ابتدا دستگاهها مقدار 48 متر از ایستگاه را بصورت تک سگمنت (segment) کف از روی بستر بتنی (Cradle) عبور کردند.از آنجایی که نصب سازه تکیه گاهی (Push Frame) هم از لحاظ شرایط اقتصادی و هم از لحاظ شرایط فنی دشوار و پرهزینه می باشدگروه حفاری شرکت بام راه مصمم بر ایجاد روش ابتکاری و نوینی در ماشین های TBM شده اند که اصول این روش بر مبنای استفاده از چیدمان خود سگمنت ها (segment) به جای سازه تکیه گاهی می باشد.

ادامه مطلب
*سنگ هاي رسوبي*
سه جزء اصلي بافتي سنگ هاي رسوبي تخريبي عبارتند از
1- دانه ها كه در حد گراول ، ماسه ، و سيلت ميباشند
2- ماتريكس يا ماده زمينه كه از ذرات دانه ريز در حد سيلت و رس تشكيل شده و دانه هاي رسوبي را در بر ميگيرد.
3- سيمان كه به صورت شيميايي تشكيل شده وعمدتاً از جنس سيليس و يا كربنات كلسيم مي باشد، البته برخي از اوقات سيمان از جنس اكسيد آهن نيز دربين دانه ها تشكيل مي شود. سيمان دانهها را به يكديگر مي چسباند. در بسياري از مواقع بين دانه ها فضاهاي خالي باقي مي ماند كه بعداً ممكن است توسط آب هاي زيرزميني و يا نفت و گاز اشغال شود كه برخي از رشته هاي تخصصي زمين شناسي نظير آب شناسي و زمين شناسي نفت وظيفه بررسي اين فضاهاي خالي را كه اصطلاحاً تخلخل ناميده ميشوند را دارند.
اندازه دانهها: يكي از مهمترين شاخصه هاي بافتي رسوبات و سنگ هاي رسوبي اندازه دانه هاي تشكيل دهنده آن مي باشد. زيرا توسط بررسي اندازه دانه ها ميتوان انرژي عامل حمل ونقل و دوري و نزديكي رسوب نسبت به ناحيه فشار را تعيين نمود و به واسطه اندازه دانه ها تقسيم بندي رسوبات و سنگ هاي رسوبي مطابق جدول زير انجام مي شود. طبقه بندي دانه ها از روي بلندترين قطر آنها صورت مي گيرد كه براي اولين بار توسط ونثورث واودرن ارايه شد. اين مقياس لگاريتمي بوده و در آن ، هر درجه اي برابر بزرگتر از درجه قبلي است. امروزه اين مقياس ميلي متري نيز معروف است.

ادامه مطلب
برآورد پارامتر استاتیک تغییر شکل توده سنگ (D) توسط روش لرزه شناسی Petit Seismic و بررسی نتایج با آزم
در اجرای پروژه های عمرانی بزرگ همچون سدها که نیروهای عظیمی به تکیه گاهها و پی محل احداث وارد می گردد، یا در حفر تونل که میزان بالایی از توده سنگ برداشته شده و توزیع نیرو از وضعیت اولیه خارج خواهد شد، با اطلاع از پارامترهای فیزیکی توده سنگ ، می توان به برخی از نیازها پاسخ داد. با روش های لرزه شناسی ژئوفیزیک می توان به مدول ها الاستیک و دینامیکی توده سنگ دست یافت.این مدول ها در شناخت ماهیت توده سنگ از اهمیت بالایی برخوردارند. یکی از این مدو لها،
مدول یانگ بوده که مقاومت در برابر تغییر شکل محوری تحت تنش های محوری را در گستره الاستیک سنگ نشان می دهد. در تنشهایی که در طولانی مدت به توده سنگ وارد می گردد، سنگ رفتاری غیرالاستیک از خود نشان می دهد که اطلاع از این رفتار اهمیت خاصی پیدا می کند. پارامتر استاتیک تغییر شکل توده سنگ (D) پارامتری است که هر دو رفتار الاستیک و غیرالاستیک را می تواند پوشش دهد. به منظور دستیابی به پارامتر استاتیک تغییر شکل، آزمایش های مکانیک سنگ مختلفی وجود دارد که می بایست با صرف زمان و هزینه بالایی انجام گیرند.یکی از روش هایی که می تواند تا حدی این میزان هزینه و زمان را کاهش دهد روش ژئوفیزیک لرزه ای است که به روش پتیت سایزمیک (Petit Seismic) معروف می باشد.این روش بر این اساس می باشد که فرکانس موج برشی که گیرنده ها دریافت کرده اندازه گیری و با کمک یک رابطه خطی که از ارتباط فرکانس های اندازه گیری شده و مدو لها استاتیک تغییر شکل، بدست آمده از آزمایش بارگذاری صفح های می توان مدول استاتیک تغییر شکل را در نقاط مختلف توده سنگ برآورد نمود.
نویسنده:
علی رضا فرازمند، کارشناس ژئوفیزیک و زمی نلرزه ، شرکت سهامی خدمات مهندسی برق (مشانیر)
شهرام یزدان پناه، کارشناس مکانیک سنگ ، شرکت سهامی خدمات مهندسی برق (مشانیر)
دانلود مقاله
بقیه در ادامه مطلب....

ادامه مطلب
بهينه سازي حفاري
بهينه سازي حفاري به مجموعه اقداماتي اطلاق ميشود که با توجه به فنآوري و شرايط موجود در هر ناحيهي حفاري، جهت کاهش هزينه هر متر از چاه و رسانيدن آن به کمتري حد ممکن صورت مي پذيرد. اين شيوه نخستين بار در سال 1967 به صنعتي حفاري معرفي و بلافاصله در بيشتر کشورهاي نفت خيز مرسوم و موجب افزايش بازدهي شد.
مقاله حاضر گزارش گونهاي است از کاربرد شيوههاي بهينه سازي حفاري در چاههاي عميق اکتشافي کشور در طي سالهاي 1373- تا 1377 که با هدف اشاعه روش فوق، جلب توجه دست اندرکاران حفاري به اثرات سودمند آن و تبديل حفاري سنتي مبتني بر تجربه شخصي به حفاري علمي، به نخستين همايش علمي، تخصصي حفاري در معادن تقديم ميشود.
نویسنده: سید ابوالفضل برادران سید
دانلود مقاله به زبان فارسی
دانلود مقاله به زبان انگلیسی
بقیه در ادامه مطلب....

ادامه مطلب
1
بررسی راههای موثر کمینه کردن طول پرتاب سنگ معدن فسفاتاسفوردی
عباس آقاجاني بزازي
2
بهینه سازی عملیات حفاری و انفجار معادن روباز بااستفاده از نرم افزار delpat
علي صالحي
حميد عابد زاده
احمد نصيري نصب
3
تاثیر سیستم های درزه ها بر نتایج چالزنی و آتشباری معدن مسسونگون آذربایجان
سيد هادي حسيني
حميد آقا بابايي
بقیه مقالات در ادامه مطلب....

ادامه مطلب
بانك اطلاعات معادن متروكه
بانك اطلاعات معادن متروكه مقدمه:
يكي از اركان توسعه پايدار هر كشور استفاده بهينه از سرمايههاي موجود و بلااستفاده ميباشد. در اين راستا بازنگري معادن متروكه كشور از جمله مواردي است كه اهميت بسزائي دارد و لازم است جهت افزايش بهرهوري و استفاده صحيح از اين معادن و سرمايههاي بلااستفاده مورد ارزيابي مجدد قرار گيرند.
به همين منظور پايگاه دادههاي علوم زمين كشور در نظر دارد با جمعآوري كليه اطلاعات موجود اين معادن و ساماندهي آنها تحت يك ساختار مناسب و قابل اجرا، زمينهساز بستري مناسب براي بازنگري و احياي اين معادن باشد تا با ارائه اطلاعات تحت ساختارهاي مناسب و مدلسازي هندسي سه بعدي اين معادن، بستري مناسب جهت جذب سرمايه گذاران خارجي و داخلي آماده گشته و گامي مثبت در جهت توسعه پايدار اقتصادي برداشته شود. بديهي است بازگشت اين سرمايهها به چرخه صنعت معدني همراه با توسعه اقتصادي و اشتغالزائي خواهد بود.
از سوي ديگر در صورت پايان پذيرفتن ذخيره نيز نبايد اين معادن به حال خود رها شوند، چرا كه خطرات فراواني براي ساكنين، محيط زيست و اكوسيستم منطقه به همراه خواهند داشت. اميد است با بررسي مجدد اين معادن و ايمن سازي آنها از ادامه خسارات ناشي از متروكه ماندن آنها جلوگيري به عمل آيد.

ادامه مطلب
توضیحی کامل در مورد برش سیم الماسه و برش سنگ
توضیح ضروری: این مقاله با نگاه ویژه به نحوه کاربرد سیم برش الماسه در معدن تراورتن صوفی آباد ماکو و با توجه به گزارش بهره برداری آن معدن نوشته مهندس اردوان پویان، تنظیم شده است.هم چنین در مواردی از مقاله مطالعه سنگهای تزیینی با نگاهی به تراورتن ها نوشته مهندس مجید پور مقدم استفاده شده است.
دستگاه سیم برش الماسه شامل سیم الماسه به طول 25 تا 45 متر (حداکثر 150 متر) به وسیله یک اینچ با قرقره راهنما، در یک جهت معین به طور دایم روی سنگ بریده میشود. برای این منظور ابتدا در سنگ دو چال عمود برهم که محدوده بلوک را تشکیل میدهد حفر شده سیم الماس را از آن عبور داده می شود. دستگاه برش در موقع کار بر روی ریل قرار دارد و با استفاده از امکانات الکترونیکی و هیدرولیکی به طور اتوماتیک بر روی ریل جابجا میشود و با انجام عمل برش خود را به عقب میکشد. نیروی کشش سیم که حدود 100 تا 150 کیلوگرم است به صورت ثابت حفظ میشود. دستگاه وینچ معمولاً در فاصله 5 الی 8 متری سینه کار قرار میگیرد. بدین ترتیب حدود 15 متر از سیم الماسه به طور آزاد کار می کند. مکانیزم دستگاه به گونهای است که میتوان با جابجایی و تغییر جهت محور وینچ از حالت افقی به عمودی سنگ را به طور افقی و یا عمودی برید. به منظور خنک کردن سیم الماسه باید پیوسته آب وارد شیار سنگ شود. حداقل آب مورد نیاز 6 تا 8 لیتر در ده دقیقه است که توسط پمپ آب پیش بینی شده در معدن و از مخازن آب تأمین خواهد شد. سیم الماسه حامل سیگمنتهای الماسی به صورت

ادامه مطلب
تراکتورها و بولدوزرها
تراکتورازمهمترین ماشین الات راهسازی وساختمان سازی است که دارای کاربردهای متعددیاست هدف اولیه تراکتوربه جلوراندن ویا کشیدن اقسام بارها میباشد برروی تراکتورانواعلوازم مکانیکی را میتوان نصب کرد لوازمی ازقبیل : بیل های مکانیکی ریپرها تیغه هایبولدوزر دکل های لوله گذار جانبی کج بیل ها نهرکن ها وغیره به علاوه ازتراکتوراستفاده های دیگری هم میکنند نظیرکشیدن اسکریپر واگن وغیره .
تراکتورهاازموتورهای دیزل که معمولا توربوشارژهستند نیرومیگیرند ودرانواع استاندارد ودندهاتوماتیک موجودهستند
همچنین کنترل آنها به صورت کنترل هیدورلیک ودنده اتوماتیک استتراکتورها بردونوع کلی چرخ زنجیری وچرخ لاستیکی می باشد

ادامه مطلب